Hoe maak ik een SUMP?

Er heeft een onderzoek plaatsgevonden naar de verschillen en overeenkomsten tussen Nederlandse mobiliteitsplannen en de SUMP-methodiek. Daarbij is vastgesteld welke onderdelen uit de SUMP-methodiek relatief vaak ontbreken in de Nederlandse mobiliteitsplanning. De SUMP NL aanpak bevat een stappenplan om die onderdelen uit de methodiek doelgericht aan te pakken.

Hoe te gebruiken?

De SUMP NL aanpak kan als toevoeging op de reguliere Nederlandse aanpak gebruikt worden. De sterke punten van het huidige beleid blijven dus behouden. Het verschil tussen de SUMP-methodiek en de SUMP NL aanpak is dat de Nederlandse aanpak uitsluitend onderdelen bevat die relevant zijn voor verbetering van het Nederlandse stedelijk mobiliteitsbeleid. Deze onderdelen zijn bovendien op een toegankelijke manier uitgewerkt. De SUMP NL aanpak is vormgegeven in een stappenplan, bestaande uit vier stappen.

Stap 1: check op basis eisen

Stap 1: check op basis eisen

De eerste stap is een controle op de uitvoering van de basiseisen. Uitvoering van deze basiseisen is immers een voorwaarde om het mobiliteitsplan ‘SUMP-proof’ te laten zijn. De volgende onderdelen zijn de uit te voeren basiseisen:

Lees verder
Stap 3: Aanpakken aandachtspunten

Stap 3: Aanpakken aandachtspunten

In de SUMP NL aanpak zijn de generieke aandachtspunten uitgewerkt. Dat wil zeggen: de onderdelen waarvan geconstateerd is dat die regelmatig ontbreken. In deze stap is een handreiking gedaan voor de uitvoering van deze aandachtspunten.

Lees verder
Stap 4: Raadplegen guidelines

Stap 4: Raadplegen guidelines

De vierde stap is het raadplegen van de Guidelines. Dit is nodig wanneer een gemeente na uitvoering van het Assessment geconstateerd heeft dat de specifieke aandachtspunten van de gemeente niet overeenkomen met de generieke aandachtspunten die in stap 3 behandeld zijn.

Lees verder
© DTV 2024